Rodzaje kaw - warto wiedzieć
Arabica Etiopia Sidamo jej ziarno wygląda niezbyt atrakcyjnie, smak ma jednak znakomity, korzenno-czekoladowy. Nie jest ostry ani intensywny, głęboki, mocny aromat, lekka kwaskowaty. Rośnie w stanie dzikim w naturalnym środowisku.
Arabica Etiopia Djimahs, specyficzny, bogaty smak z akcentami winnymi i owocowymi. Malo atrakcyjny wygląd, lecz niepowtarzalny aromat. Rośnie dziko na wys. 1200 m. n.p.m.
Arabica Excelso Kolumbia uchodzi za najlepsza kawę kolumbijska i ma tez najwyższą cenę, łagodny bardzo naturalny i delikatny smak lekko kwaskowy oraz wspaniały aromat, jej smak często bywa określany słowem "jedwabisty" należy ona bowiem do najbardziej zrównoważonych, nadających się do picia o rożnych porach dnia.
Arabica Kolumbia Supremo Mocna i dojrzała, łagodnie kwaskowa z nieznacznym akcentem orzechowym, bardzo wysokiej jakości. Uprawiana na dużej wysokości.
Arabica Kolumbia Supremo Mocna i dojrzała, łagodnie kwaskowa z nieznacznym akcentem orzechowym, bardzo wysokiej jakości. Uprawiana na dużej wysokości.
Arabica Brazylijska Minas o łagodnym i delikatnym smaku, pozbawiona goryczki, o niskiej kwaskowatości i czekoladowym posmaku.
Arabica Brazylia Santos wysokiej jakości ziarno uprawiane w rejon w rejonie Sao Paolo. Bardzo orzeźwiająca, lekko gorzkawa. Doskonały zamiennik dla kaw mieszanych.
Gwatemala Antiqua dojrzewa na znacznych wysokościach. Jej pikantny i wyrafinowany oraz zrównoważony smak zaspokoją najwybredniejsze gusta koneserów, ma naturalny korzenny posmak i dużą zawartość kofeiny.
Arabica Hawajska bardzo wysokiej jakości o intensywnym smaku z wyraźnym orzechowym akcentem. Daje mocny napar o wspaniałym aromacie.
Arabica Hawajska bardzo wysokiej jakości o intensywnym smaku z wyraźnym orzechowym akcentem. Daje mocny napar o wspaniałym aromacie.
Jamajka Blue Montain najdroższą kawa na świecie, doskonale zrównoważoną z akcentami owocowymi i kwaskowatość. Daje intensywny i mocny aromat, jej smak odznacza się niezwykłą trwałością. Kawa dla koneserów.
Arabica Honduras dobra jakościowo kawa - wysoka kwaskowatość, o łagodnym smaku. Zalecana do mieszanek średniej mocy.
Arabica Kostaryka Tarazzu najwyżej ceniona kawa kostarykańska, o czym decyduje jej lekki i czysty smak z nuta orzechowa oraz cudowny aromat, dość orzeźwiająca i mocna.
Arabica Kubańska o czystym smaku i średniej mocy, z niska kwaskowatość i dymnym posmakiem. Dobrej jakości.
Arabica Meksykańska Maragogipe o specjalnym sorcie ziarna, Daje subtelny, apetyczny, dojrzały i głęboki smak. Uprawiana w sposób naturalny. Nazywana również Elephant.
Arabica Meksykańska Maragogipe o specjalnym sorcie ziarna, Daje subtelny, apetyczny, dojrzały i głęboki smak. Uprawiana w sposób naturalny. Nazywana również Elephant.
Arabica Nikaragua Superiorma dobra kwaskowatość i naturalny koniakowi posmak, silnie aromatyczna o średniej mocy. Łagodna w smaku, zalecana do kawy espresso, świetna na śniadanie.
Arabica Nowa Gwinea (Sigri Sifodet)o zrównoważonym smaku i dużej mocy. Lekko syropowata o znakomitej kwaskowatości.
Dobra do espresso i mieszanek Arabica Tanzania AA ostry i wyrazisty smak o łagodnej kwaskowatości ze wspaniałym aromatem. Należy do najlepszych na świecie.
Dobra do espresso i mieszanek Arabica Tanzania AA ostry i wyrazisty smak o łagodnej kwaskowatości ze wspaniałym aromatem. Należy do najlepszych na świecie.
Arabica Kenia AB jedna z najlepszych kaw na świecie o wyrazistym smaku. Ma znakomity aromat i owocowe akcenty smakowe, bardzo pobudzająca i orzeźwiająca. Uprawiana na wys. 1500-2100 m. n.p.m.
Arabica Zambia AA bardzo dobrej jakości, w smaku przypomina kawę kenijska, lecz jest trochę od niej lżejsza. Zalecana do espresso i mieszanek.
Arabica Peruwiańska o zrównoważonym smaku, niezbyt dużej mocy, dobra do mieszanek, ceniona za właściwą kwaskowatość.
Arabica Indie Plantation A winny, delikatny i pikantny posmak. Po zaparzeniu gęsta i ciężka, mocna o dość dużej zawartości kofeiny.
Arabica Indie Plantation A winny, delikatny i pikantny posmak. Po zaparzeniu gęsta i ciężka, mocna o dość dużej zawartości kofeiny.
Indie Monsoon Malabar AA jedna z niewielu kaw, która poddawana jest procesowi "monsunowania", co nadaje jej wspaniały smak, o dużej zaw. kofeiny, doskonała popołudniowa kawa.
India Robusta Cherry AB duża zawartość kofeiny, gorzkawo-cierpki posmak, mała kwaskowatość o bardzo specyficznym smaku.
Robusta Indonezyjska bardzo mocna o dużej zawartości kofeiny, małej kwaskowatości i dużej gęstości Robusta Wietnamska duża zawartość kofeiny, zrównoważony smak i średnia kwaskowatość. Kawa średniej klasy, nadaje się do mieszanek.
Robusta Uganda równikowy klimat tego kraju zadecydował o przewadze upraw odmiany robusta. Charakteryzują się one pełnym, bogatym smakiem, b. dobra kwaskowatość oraz równowaga. Kawa o b. dużej zawartości kofeiny.
Arabica Kolumbia Mischung bogaty, doskonale zrównoważony smak, bywa z akcentem orzechowym, o średniej kwaskowatości, bardzo dobrze zrównoważona. Nie zawiera kofeiny
Nowości
- Korzyści picia kawy
- Spożywanie kawy w umiarkowanych ilościach wpływa korzystnie na nasz organizm jak ?
- Rodzaje kaw - warto wiedzieć
- Najdroższe oraz najsmaczniejsze kawy na świecie - znasz ?
- Trochę faktów o kawie....nie tylko lavazza
- Trochę faktów o kawie nie tylko lavazza...Codziennie miliony ludzi na świecie rozpoczyna swój dzień od filiżanki kawy, która ma właściwości pobudzające. Natomiast nie wszycy wiedzą, że kawa dzięki swoiemu unikalnemu składowi pomaga również zapobiegać takim chorobą jak cukrzyca oraz choroba Alzheimera.
- Nowa linia produktów w kategorii Ekskluzywne!
- Zachęcamy do zapoznania się z nowymi produktami w katergorii Ekskluzywne.
- Nowe promocje
- W ciągu najbliższych dni zostaną wprowadzone nowe promocje na dużą część produktów. Zaglądaj do nas codziennie, żeby nie przegapić super okazji!